vrijdag 8 januari 2021

Verslag 6 januari: Autisme en onderhouden van relatie/vriendschap

Autisme heeft vaak invloed op de sociale interactie en daardoor ook op je relaties. 
Dat kan gaan om allerlei soorten relaties, van vriendschappen en liefdesrelaties tot ouder-kindrelaties.

Voor mensen met een ASS is vriendschap/relatie misschien wat minder vanzelfsprekend. 
Toch zijn er genoeg mensen met een ASS die (al langere tijd) een goede vriend(in) of goede vrienden hebben. Wanneer is iemand voor jou een vriend? Hoe pak je dat aan en wat kan en mag je van een vriendschap verwachten? Hier ging het thema gesprek van januari over. 

Op de vraag wanneer iemand een vriend/vriendin is waren de antwoorden verschillend. 
De meeste vrouwen gaven aan dat ze het moeilijk te omschrijven vinden wat een vriendschap/relatie is. Ze vinden vriendschap ook vaak moeilijk. Ze voelen het niet goed aan en doordat ze veel gemaskeerd hebben krijgen ze het idee dat vrienden hen niet echt kennen. Sommigen zijn ook te eerlijk in vriendschap, wat anderen kan afschrikken. 
Bij de een moet vriendschap een duidelijk doel hebben en in balans zijn: Jij doet iets voor mij, ik doe iets voor jou. Of: met de ene vriend ga ik altijd wandelen en de ander altijd een spelletje doen. Vriendschap betekent dingen samen doen, samen dingen leuk vinden en dezelfde interesses hebben. Er moet een gemene deler zijn in vriendschap. Het helpt als vrienden ook autisme hebben/autistisch zijn. 

Wat is belangrijk in vriendschap voor jou? 
- Respect 
- Ruimte over en weer 
- Adviserend 
- Vrij van oordeel 
- Dat je helemaal jezelf kan zijn 
- Vertrouwd - Samen dingen kunnen doen 
- Moet van 2 kanten komen 
- Mening van elkaar respecteren 
- Zelfde interesses 
- Bij elkaar terecht kunnen als het nodig is 
- Positieve en negatieve dingen delen 

Heb je voldoende vriendschappen? Ben je tevreden over de vriendschap? De meeste vrouwen vonden het aantal vriendschappen dat ze nu hebben voldoende. Veel vrouwen hebben al weinig energie en vriendschap onderhouden kost energie. Focus op een relatie of goede vriend is dan belangrijk en niet teveel vrienden, wat dan oppervlakkig is. Op sommige momenten vooral als iemand niet lekker in zijn vel zit voelt het soms alleen en zou je wel meer vrienden willen. Autistische vrienden hebben helpt, je begrijpt elkaar beter. Lotgenoten contact zoals het autivrouwencafé is dan ook prettig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten