zondag 10 mei 2015

Verslag van 6 mei: ASS en voeding


Er werd deze avond gesproken over autisme en voeding. Sandra begon met de vraag of wij last hebben van voedingsallergieën. Een aantal mensen gaven aan reacties te krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Vervolgens kwam ter sprake dat sommige vrouwen geen hongergevoel ervaren en iemand gaf aan dat ze ging eten terwijl ze eigenlijk alleen maar dorst had.
Hongergevoel uit zich in chagrijnigheid; je suikerspiegel zakt en je voelt dat je trillerig wordt, vervolgens slaat je stemming om. De structuur van het eten is voor sommige mensen een probleem; het voelt niet goed in de mond en het staat haar tegen om het te eten.
Een spastische darm zorgt er ook voor dat je niet alles kan eten; buik- en maagpijn zorgen tevens voor moeheid en chagrijnigheid.

Het doet er voor sommige vrouwen ook toe op welke manier het eten op het bord ligt, vetrandjes moeten van het vlees af en tafelmanieren spelen een rol mee. Niet iedereen kan er tegen als  huisgenoten bijvoorbeeld smakken, slurpen of met het bestek over het bord krassen. Veel van de vrouwen gaven aan altijd hetzelfde te eten op de boterham.

Koken van een warme maaltijd is moeilijk en wordt niet of nauwelijks gedaan vanwege het ontbreken van de energie. Iemand zei dat ze vaak de neiging heeft om geen warm eten klaar te maken als ze alleen is.
We bespraken over mogelijkheden hoe dit anders gedaan kan worden. Iemand gaf aan kant en klare maaltijden te krijgen via de SWOA. (maaltijdvoorzieningen voor de ouderen in Arnhem) Of je kan voorgesneden groenten kopen in de supermarkt. Een vrouw vertelde het in delen te doen met: in de ochtend het warme eten te koken, laten afkoelen, na een rustmoment de afwas doen en `s avonds de maaltijd weer opwarmen. Als je een partner hebt dan zou je samen kunnen koken. Er werd nog gemeld dat er op internet een website is voor maaltijden: www.thuisafgehaald.nl

Voor de volgende maand, woensdag 3 juni is het thema: ASS en stress

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam. Een bepaalde spanning die je alert maakt en daardoor vaak voor zorgt betere prestaties. Toch hebben we het meestal pas over stress als we teveel spanning ervaren.
Karl Albrecht, iemand die veel stressreductieprogramma’s ontwikkeld heeft onderscheidt vier categorieën stress: tijdsdruk, angst voor de toekomst, situationele stress en angst voor mensen. Hoe is dit bij jou, waar krijg jij stress van en hoe ga je daar mee om? Ervaren mensen met autisme meer stress dan een NT-er? Wellicht kunnen we elkaar tips geven om beter om te gaan met stress.

Je bent van harte welkom om hierover te praten met andere autivrouwen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten