Een gezonde leefstijl omvat voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende ontspanning, en kwalitatieve slaap. Daarnaast kan het verminderen of vermijden van stress een belangrijke pijler zijn. Voor mensen met autisme zijn deze leefstijlfactoren soms extra uitdagend door sensorische overgevoeligheid, moeite met routines of veranderingen, en een andere verwerking van emoties en prikkels. Toch is juist een stabiele en gezonde leefstijl essentieel, omdat:
-Bewegen helpt bij het reguleren van spanning en het verbeteren van stemming en focus.
-Gezonde voeding een stabiele bloedsuikerspiegel ondersteunt, wat van invloed is op stemming en energieniveau.
-Goede slaap cruciaal is voor het verwerken van prikkels en het herstellen van het lichaam en de geest.
-Stressreductie overprikkeling en daarmee samenhangende klachten vermindert.
Onderzoek toont aan dat een gezonde leefstijl niet alleen bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven, maar ook preventief werkt tegen lichamelijke en psychische klachten. Het kan ziektes, overgewicht en het verergeren van bestaande klachten voorkomen. Bovendien is er groeiend bewijs dat een gezonde leefstijl psychische klachten kan verminderen en herstel kan bevorderen.
Voor mensen met autisme vraagt het ontwikkelen van een gezonde leefstijl om maatwerk en begrip. Wat voor de een werkt, kan voor de ander niet haalbaar of prettig zijn. Kleine stappen, structuur en aanpassingen die passen bij iemands behoeften en gevoeligheden, kunnen al een groot verschil maken. Het investeren in een gezonde leefstijl is dus niet alleen een middel om klachten te verminderen, maar ook een krachtig fundament voor een veerkrachtiger leven.
We hebben hierover gepraat in het Autivrouwencafé.
Het onderwerp autisme en gezondheid is een onderwerp waar veel over gesproken kan worden. De balans houden in je dagelijkse leven vraagt veel van veel vrouwen. Ook het steeds weer voelen van en omgaan met veranderingen en verwachtingen. Waarom lukt vandaag niet wat gisteren wel lukte. Het is bovendien altijd goed te voelen wanneer je te lang bent doorgegaan. Ook hormonen spelen in dit stuk een grote rol. Een tip van een van de deelnemende vrouwen is dan ook een hormoondagboek bij te houden en je omgeving er zo nodig in mee te nemen. We praten verder over het toestaan jezelf ruimte geven wanneer deze behoefte er is.
Een tip hiervoor is mindfulness bij autisme : https://www.mindfulnessbijautisme.nl/audiofragmenten/
Vrouwen die bekend zijn met een depressie merken dat het juist dan zo moeilijk is om in beweging te komen. Terwijl het juist dan zo belangrijk is. Het zetten van een hele kleine stap, bijvoorbeeld een ommetje wandelen van 5 minuten in plaats van een half uur, kan dan al helpen. Met de belofte dat je dan om mag keren als je wil. Vaak merk je dan dat het toch wel fijn is, en loop je toch wat langer.
Sommige vrouwen zijn vrij obsessief bezig met gezondheid. Het is dan de vraag of dit echt dwangmatig is; ze merken in ieder geval dat dit hun voortdurende aandacht heeft. Dat komt mede doordat ze gezondheid echt zo belangrijk vinden.
Ook kan het lastig zijn om een vaste gewoonte los te laten. Bijvoorbeeld als je altijd yoghurt eet en dat er op een dat niet is.
Wat vaak helpt, is een vaste structuur aanbrengen in de dagelijkse activiteiten zodat je zeker weet dat er genoeg gezonde activiteiten in verwerkt zijn. Dit geldt ook voor maaltijden. Omdat het ook belangrijk is om genoeg variatie in het eten te hebben, is het een idee om elke dag in de week iets anders te eten bv voor je ontbijt. Zo is er zowel een duidelijke structuur als ook genoeg variatie. Dat kan rust geven.
Een andere tip bij het verkrijgen van een verzadigd gevoel is om iets in je mond te stoppen waar je goed op moet kauwen.
Nog een tip voor een vaste structuur is de week in grote lijnen van tevoren inplannen, dit kan via een app of een agenda. Gezonde gewoontes, zoals tussen al het zitten door even bewegen, die eenmaal in je routine komen te zitten, kunnen makkelijker aangehouden worden. Ook kan het door de dag heen een gezonde gewoonte zijn om een check-in met jouw gevoel en daarbij dus ook jouw behoeften te hebben. Hiervoor werd de How We Feel app aangeraden.
Sommige vrouwen ontdekken pas na verloop van tijd dat iets niet passend is voor hen. Zo kun je automatisch blijven antwoorden op de vraag ‘Wat wil je drinken?’ : “Een Latte Macchiato” om er na vele keren achter te komen dat je voelt dat de schuim en de melk eigenlijk niet fijn en gezond voelt, maar je wel de koffie wilt.
Veel vrouwen hebben veel moeite met in slaap vallen of doorslapen. Het is ook dan vaak niet duidelijk waarom het soms wel lukt en soms niet. Een aantal vrouwen heeft manieren gevonden om deze slaapproblemen te verhelpen, al dan niet met behulp van een slaapkliniek of een online (gratis) programma zoals I-Sleep.
Wat voor een aantal vrouwen helpt: de dag tijdig afbouwen en ontspannen, op tijd avondeten en ’s avonds geen cafeïne drinken, melatonine gebruiken, het licht dimmen, verkennen welke gedachten je hebt over slaap die wel of juist niet kloppen, minder gefocust zijn op de vraag of je wel goed slaapt, uit bed komen als het niet lukt om te slapen omdat je bed hoort bij slapen, gaan slapen als het klopt met je energie, voelen hoe je lichaam zwaar op de matras rust, om 6.00 opstaan omdat dat aansluit bij Ayurvedische principes, progressieve relaxatie van Jacobson.
Contacten met specialisten vragen veel. Het gevoel niet gehoord te worden of dat wat voor jou belangrijk is op tafel te kunnen leggen. Voorbereiding helpt maar wanneer er net even een andere vraag gesteld wordt kan dit ook voor verwarring zorgen. Tegenstrijdige adviezen zijn ook erg verwarrend. Een ander meenemen als brugpersoon bij een specialist is dan ook een tip.
Een andere tip die is meegegeven is de podcast van Maggie Hill op spotify
Een boekentip rondom zingeving: De kracht van betekenis. De schrijfster is: Emily Esfahani Smith.
Wanneer het lastig wakker worden is na een nacht: leg een tennisbal naast het bed en ga eerst rustig op je bedrand zitten en de onderkant van je voetzolen met de tennisbal over de grond masseren. Dit kan helpen om je lichaam rustig te activeren.
Verder is de zwaartedeken genoemd om te helpen met het dieper slapen. Daarnaast zijn er bijtkettingen die kunnen helpen bij het ontprikkelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten