Bij autisme denken veel mensen aan het brein en je geest. Maar autisme kan ook invloed hebben op de rest van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het niet kunnen voelen, lichaamsbeweging, stress, spanning of voeding. Mentaal en fysieke gezondheid zijn voor iedereen met elkaar verbonden.
In hoeverre mensen vanuit hun autisme met problemen kampen met betrekking tot hun fysieke gezondheid is niet eenduidig te omschrijven. Door de intense prikkelverwerking, is er vaak sprake van klachten zoals stress, vermoeidheid en spierspanning. Deze kunnen van invloed zijn op je fysieke gezondheid.
Veelgehoorde klachten bij autisme zijn:
-Klachten ten gevolge van chronische stress.
-Slaap problematiek, vermoeidheid.
-Spierspanning, klachten & Migraine, hoofdpijn.
-Maag darm klachten.
-Hart en vaat problematiek (indirect door chronische stress).
Hoe is jouw fysiek welzijn? Ervaar jij klachten op lichamelijk gebied? Wat helpt jou om je zo fit en gezond mogelijk te voelen?
We hebben hierover gepraat in het autivrouwencafe.
Tijdens de bijeenkomst bleek dat vrijwel alle vrouwen op de een of andere manier problemen ervaren met hun fysiek welzijn. Sommigen hebben hele sterke fysieke klachten ervaren tijdens een burn-out en na hun herstel namen de klachten wat af; bij anderen zijn de fysieke klachten voortdurend aanwezig of komen ze vooral op momenten waar er overprikkeling is naar boven. Sterke spierspanning, darmklachten, eczeem, een dichtgeknepen keel, hoofdpijnen waaronder migraine, koorts als er een spannende situatie aankomt komen vaak voor.
Onder- en overgevoeligheid bij honger, dorst en pijn is vaak ook herkenbaar. En ook dat je bijvoorbeeld wel honger kunt voelen, maar niet kunt voelen wanneer je genoeg gegeten hebt.
Daarnaast is het voor veel vrouwen herkenbaar dat ze vaak ín hun hoofd zitten en minder goed kunnen voelen wat er zich in hun lijf voordoet. Het komt regelmatig voor dat het makkelijker is om een lichamelijke sensatie te voelen (bijvoorbeeld het gevoel dat er een olifant op je borst drukt), dan dat het duidelijk is welke emotie daarbij hoort (bijvoorbeeld paniek of verdriet).
Wat helpt om je fysiek welzijn te verbeteren?
Hier ontstond een mooi gesprek waarin vrouwen met elkaar oplossingen uitwisselden, doorvroegen en van elkaar konden leren. Sommige vrouwen kunnen fysiek welbevinden goed stimuleren met sporten, anderen zijn alert op het aangeven van hun grenzen, het leren voelen en luisteren naar je lijf, huilen, het doen van ontspanningsoefeningen, omgaan met angst en lief zijn voor jezelf. Dit zijn skills die je kunt leren en de leercurve is voor iedereen weer anders.
Het is fijn als je weet waar de klachten mee te maken hebben (bv hoofdpijn omdat je te overprikkeld bent) omdat je dan een idee hebt wat je eraan kunt doen. Hangry (combinatie van hongerig zijn en daarom boos zijn) is een mooi voorbeeld daarvan.
Traumatherapie waarbij er aandacht is voor de oorzaak van klachten kan ook erg helpend zijn, bv via EMDR. Het beter leren omgaan met je autisme waardoor de overprikkeling en daarmee de fysieke klachten minder oplopen, wordt ook als helpend gezien.
Een laatste mooi inzicht was dat het soms heel lastig is om fysieke klachten bijvoorbeeld als gevolg van overprikkeling te voorkomen. Maar als je dan er bewust voor kiest om toch door te gaan, is het makkelijker om de gevolgen (bv fysieke klachten) te accepteren dan wanneer het je overvalt.
Een aantal vrouwen heeft er veel last van dat de zorgverleners hen niet serieus neemt of de combinatie van autisme en de klachten niet goed kan plaatsen terwijl dat wel essentieel is. Ze hebben het gevoel dat ze veel zelf moeten uitzoeken en niet gezien worden. Een aantal vrouwen ervaart medicatie als helpend.
Bij het eindrondje is een veelgehoord geluid dat de ervaringen zo herkenbaar zijn en ze dus niet de enige zijn. Daarnaast is er voor veel vrouwen wat verhelderd en merken ze dat ze op de goede weg zitten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten