zondag 5 oktober 2014

Verslag van 1 oktober: ASS en dwangmatigheden

Sandra Krekel begon met een inleidende vraag of een ieder haar routines en of gewoontes wilde benoemen. De achterliggende gedachte was om niet meteen met het zwaarbeladen onderwerp van dwangmatigheden van start te gaan. Ook kunnen routines/gewoonten uitmonden in een dwang.

De dingen die o.a. genoemd werden zijn: op tijd eten, altijd op dezelfde plek de straat oversteken, dezelfde routes lopen, op dezelfde plaats gaan zitten, koffie voor of na het ontbijt, altijd hetzelfde ontbijt.
Kleding uitzoeken die qua kleur bij elkaar past en ook de kleur van de schoenen erop aanpassen, haarborstels of afwasborstels die altijd op dezelfde plaats moeten liggen, evenals de kledingstukken die volgens een vast patroon in de kast gelegd worden of opgehangen worden.

Een aantal genoemde dingen kwamen bij meerdere personen voor, zoals het ochtendritueel die altijd hetzelfde is: hetzij de krant lezen, hetzij de TV of de PC aanzetten.
Met het schoonmaken geldt voor veel vrouwen ook een zelfde ritueel van poetsen volgens een bepaalde manier en ook hier moet alles weer op dezelfde plek terug gezet worden.
Een aantal vrouwen gaf aan dat het gevoel moet overeenkomen met wat ze doet. Een soort innerlijke orde.
Bij het verlaten van de woning altijd controleren of de sleutels en / of portemonnee in de tas of jas zitten. Een aantal vrouwen gaf aan te systematiseren in de vorm van (to-do-) lijstjes of opsommingen.
Vervolgens kwam de vraag: ‘wanneer is het dwang en wanneer is het een gewoonte (ritueel)?’
Bij dwang heb je geen controle, je mag er niet van afwijken, het geeft je stress als je het niet kan doen, het staat buiten jezelf.

Dwangmatigheid: dwanggedachten n.a.v. vaste bekende normen en waarden.
Ritueel: handig en fijn om te doen, het is een eigen keuze en dus geeft het je rust.
Als de eigen keuzes te ver doorslaan dan wordt het een ‘moeten’ en dan neigt het naar dwang.

Hoe voorkom je dat een ritueel (wat prettig is) doorslaat in dwang?
Dit kan bijvoorbeeld door het ritueel te doorbreken, jezelf erop aanspreken er mee te stoppen of het anders te doen. Je kan het ritueel door een ander laten doorbreken of afleiding gaan zoeken als je ervan bewust bent dat het ritueel een dwang wordt.

De volgende maand, woensdag 5 november is het thema: Dwangmatigheden, deel 2.

In oktober hebben we gesproken over routines en rituelen. Wanneer is het een routine of ritueel en wanneer wordt het een dwang. We gaan in november verder met dwangmatigheden. Heb jij bepaalde dwanggedachten of dwanghandelingen die je steeds moet uitvoeren van jezelf? Rijtjes in je hoofd of een gebeurtenis die je steeds weer “moet” afspelen.

Durf je hierover met anderen te praten? Je bent van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten