vrijdag 9 december 2022

Verslag Autivrouwen café woensdag 7 december: Autisme en de feestdagen

Elk jaar kijken vele mensen uit naar die leuke feestmaand december. Sinterklaas, Kerstmis en nieuwjaar. Feesten, cadeautjes, afspreken met vrienden en familie, veel en lekker eten, samenzijn, muziek, lichtjes, versierde huizen … Kortom, wat kan er nu niet leuk zijn aan die maand? 

Voor mensen met autisme kan deze maand helemaal niet leuk zijn, dat hoeft dus niet, maar het kan zeker wel. Autisme en de feestdagen, het kan een zware combinatie zijn. 

Een persoon met autisme houdt doorgaans van voorspelbaarheid, duidelijkheid, structuur, routines, rust … allemaal dingen die door al deze feestdagen doorbroken worden, wat voor ontzettend veel stress en chaos kan zorgen met zelfs crisissen tot gevolg. Maar wat als je nu autisme hebt, maar toch heel erg houdt van de feestdagen? Hoe kom je die dan door? 
De feestdagen is een periode waarin we allemaal hetzelfde doel hebben: een gezellige, warme, liefdevolle, fijne en ontspannen tijd beleven. 
Geniet jij van de feestdagen of geeft het jou veel stress? Hoe zorg jij voor fijne en ontspannen feestdagen? 

We hebben hier in het autivrouwencafé met elkaar over gepraat. 

Samenvatting van het online café 
Sommige vrouwen hebben al stappen gemaakt in het grenzen stellen en anderen hebben bijvoorbeeld nog maar net een diagnose en zijn nog zoekend. Veel deelnemers gaven aan dat ze de neiging hebben zich aan te passen. Daardoor gaan ze over hun grenzen heen en soms komen ze daar pas later achter. Wanneer ze hun grenzen aangegeven snapt de omgeving dat niet altijd en dat kan dan weer een schuldgevoel geven.

Uit de gesprekken die de deelnemers met elkaar gevoerd hebben kwamen de volgende tips: 
-Meer rust pakken tijdens de dagen zelf i.p.v. achteraf merken dat het te veel was 
-Naar een vakantiehuisjes gaan en niet mee doen 
-De dag inrichten zoals iedere andere dag 
-Duidelijke afspraken maken 
-Aangeven dat je gedurende dag regelmatig een rustmoment in last 
-Gehoorbescherming dragen, dus je bewust zijn van je eigen prikkelgevoeligheid en daar maatregelen voor nemen 
-Bewust zijn van wanneer je overprikkeld bent, wat zijn jouw signalen, en als je de signalen niet voelt een wekkertje zetten om zo bewust tot rust te komen 
-Niet gaan maar een ander moment afspreken waarop het rustiger is (het kan dan wel verdrietig zijn dat je daardoor mist wat anderen afspreken en met elkaar meemaken.) 
 -3e en 4e kerstdag niets plannen zodat je hersteltijd hebt .

De conclusie was dat het vooral belangrijk is om dat te doen wat voor jezelf goed voelt. Voor de 1 kan dat zijn om wel over je grenzen te gaan en daarna te herstellen en voor de ander kan dat zijn om niet te gaan, of bijvoorbeeld wel te gaan en rustmomenten in te bouwen.

Samenvatting van het live café 
De decembermaand is voor veel mensen een beladen en drukke maand. De sociale druk die er op de feestdagen ligt vraagt vooral veel van mensen met ASS. De verplichting, het botsen van verschillende behoeften (mn samenzijn en de lengte van dit samenzijn), keuzes en het vinden van balans in eenzaamheid en samen zijn. Ondanks het voornemen dit jaar toch echt voor jezelf te kiezen verzanden mensen in oude patronen en gaan daarbij mee in de verwachting van de decembermaand. Toch zijn er ook mensen die ervan genieten ondanks de overprikkeling die veelal pas achteraf wordt ervaren waarna weer een nieuwe feestdag voor de deur staat. 

Een aantal van de tips die men meeneemt of aan elkaar geeft zijn: 
-Probeer te communiceren, aangeven als iets niet gaat. 
-Proberen bij jezelf te komen en te blijven jouw behoefte los van de ander. 
-Kleinere blokken in planning dus niet hele dag bij familie maar bv dagdeel. 
-Eigen moment creëren door bv een ommetje te maken waardoor je even uit de situatie bent. 
-De overlevingsstand proberen los te laten door meer in het moment te zijn maar ook de lading eraf te halen. 
-Zo vertelt iemand die is uitgenodigd bij vrienden dat zij wel wil komen, maar zonder alle toeters en bellen. Gewoon gezellig eten en een spelletje doen dat haalt voor haar de druk eraf.. 
-Creëer voorspelbaarheid waar mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten