vrijdag 10 juni 2016

Verslag van 1 juni: Autisme en vakantie

We begonnen de avond met een voorstelrondje omdat er meerdere vrouwen voor de 1e keer kwamen.
Hierna stelde Sandra de vraag of wij met vakantie gaan en hoe? Hier kwamen veel reacties op omdat er 11 vrouwen aanwezig waren.
Een aantal vrouwen gaven aan dat zij iemand nodig hebben om samen op vakantie te gaan; dit kan een partner, echtgenoot of vriend(in) zijn.
Een groepsreis is ook een mogelijkheid en een aantal vrouwen hadden dat wel eens gedaan. Zij gaven aan dat zij zich in de groep eenzaam voelden maar genoten wel van de reiservaring. Meerdere vrouwen gaven aan wel van ‘rondreizen’ te houden. Sommige gingen op de bonnefooi ergens naar toe en bekeken ter plekke wat ze gingen doen of waar ze gingen slapen. Een andere vrouw ging ook vaak op de bonnefooi maar zij heeft een echtgenoot die alles regelt zodat zij er geen omkijken naar heeft. We kwamen erachter dat als je zelf de routes en verblijf kan plannen, men flexibel met tegenvallers kan omgaan en ook makkelijker de route kan veranderen.
Iemand gaf aan het liefst ieder jaar naar dezelfde camping te gaan en een voorkeur te hebben voor een rustige plek. En degene die met haar dochter naar de camping gaat: ‘als de kinderen het fijn hebben dan genieten de ouders ook’.
Meerdere vrouwen gingen voor de rust in de natuur, o.a. via een wandelvakantie maar stedenbezoek / cultuur werd ook wel gedaan.

Een paar vrouwen gaven aan nooit of in ieder geval de afgelopen 14 jaar niet op vakantie zijn geweest. Een daarvan gaf aan niet meer weg te kunnen door de vele voedingsovergevoeligheden en het niet aandurft om op de vakantieplek niet te weten hoe het zou moeten met het ontbijt en de lunch. Zelf de boodschappen halen is een optie maar in het buitenland heb je wel te maken met buitenlandse etiketten. Helaas speelt ook het hebben van weinig energie en last hebben van geuren en geluiden een rol mee. Een andere vrouw gaf aan dat ze alleen al bij de gedachte ‘alles van te voren te moeten plannen en regelen’ het op vakantie gaan al tegenhoudt. Een aantal vrouwen die thuis bleven gaven aan moeite te hebben met de invulling van de dag.
En de financiën spelen ook een rol mee bij het al dan niet op vakantie gaan; bij 1 vrouw speelt mee dat ze graag met haar hond op vakantie zou willen. Ze wandelt veel op de Veluwe en ze ervaart tijdens die wandelingen ook een vakantiegevoel. Helaas wordt dit over een paar weken verstoord door de vakantiedrukte in de maanden juli en augustus.

Een aantal vrouwen gaven aan dat ze meerdere dagen nodig hebben om in het nieuwe (vakantie)ritme te komen en dat na het thuiskomen soms wel 2 weken nodig is om de oude dagstructuur weer terug te krijgen. Bij een rondreis komt niet iedereen tot rust, mede door het bijna dagelijks veranderen van overnachten en het in-en uitpakken van de koffers. Iemand zei: “reizen is prettig omdat  je even alles achter je laat”. Gevoel dat er “van alles van je verwacht wordt” heb je dan niet en dat is erg fijn.

Er werd vervolgens gesproken over de stress die men krijgt bij o.a. als er dingen misgaan en de planning niet meer klopt, de vele dingen die mee genomen moeten worden en ook de manier van de koffer of rugzak inpakken. Ook door het poortje gaan op het vliegveld waarbij je gefouileerd kan worden kan tot erg veel stress leiden. Een goed middel om de stress te doen verminderen is de Autipas. Dit is een hulpmiddel die je kunt tonen in situaties waarbijvoor jou de spanning oploopt. Deze is te bestellen: www.autipas.nl

De onrustige gedachten die ervoor zorgen dat je stress krijgt van het inpakken van de koffers of hoe de reis- route is heeft ook te maken met hoe je jezelf er op instelt.
Bij een groepsreis weet je dat je te maken hebt met veel mensen om je heen en dat je socialer moet zijn. Bij het rondreizen met of zonder groep weet je dat je veel met veranderingen te maken krijgt. Dit snappen meeste vrouwen wel; het zit-em meer in de onverwachte veranderingen.

Tot slot spraken we over de manier van ‘inpakken’: er wordt door sommige vrouwen wel met een lijst gewerkt waarop staat wat ze moeten meenemen. Toch is dit niet voor iedereen overzichtelijk.
Iemand gaf aan: te visualiseren hoe de spullen moeten liggen; het gevoel moet kloppen.
En de meest ontspannende methode is natuurlijk: begin op tijd en zorg dat de koffer is ingepakt, al ruim voor de dag van vertrek.

Voor de volgende maand, woensdag 6 juli is het thema: ASS en vrijetijdsbesteding

Vrije tijd is de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals (huishoudelijk) werk, zorg en studie.Vrije tijd wordt vooral geassocieerd met de mogelijkheid om dat te doen wat men graag doet, zoals het beoefenen van een hobby, televisiekijken of erop uit gaan.
Ook toerisme en recreatie kunnen gezien worden als een vorm van vrijetijdsbesteding. Soms actief zoals wandelen, zeilen en bergbeklimmen, soms passief zoals zonnebaden, busreizen en terrassen bezoeken.
Vrijwilligerswerk wordt door de één gezien als vrijetijdsbesteding terwijl de ander dat als werk ziet.
Wat is vrije tijd voor jou? Hoe ga jij om met de invulling van je vrije tijd. Mag je van jezelf niets doen of moet alles wat je doet nut hebben?
Je bent van harte welkom als je hierover met andere Autivrouwen wilt praten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten