maandag 7 april 2025

Autivrouwencafé woensdag 7 mei live & online: Autisme en piekeren

Herken je dat je gedachten soms maar blijven rondcirkelen? Dat je blijft hangen in zorgen, twijfels of het eindeloos overdenken, analyseren van situaties? 

Veel vrouwen met autisme piekeren veel omdat hun brein gericht is op detail, patronen en diepgaande verwerking. Sociale situaties, onduidelijkheid en onverwachte veranderingen kunnen zorgen voor eindeloze analyses en overdenkingen. Daarnaast kan een sterk rechtvaardigheidsgevoel of perfectionisme bijdragen aan het blijven herkauwen van bepaalde gedachten. Ook moeite met loslaten en verwerken van emoties kan piekeren versterken. Dit alles maakt dat gedachten soms blijven vastzitten, zonder tot een oplossing te komen. Veel vrouwen met autisme ervaren dit als een uitdaging.

Piekeren is het herhaaldelijk nadenken over problemen of zorgen, vaak met de intentie om een oplossing te vinden. Rumineren daarentegen gaat minder over oplossingen en meer over het eindeloos herhalen van negatieve gedachten en ervaringen. Dit kan gevoelens van stress, somberheid of machteloosheid versterken. Waar piekeren soms nog tot actie leidt, houdt rumineren je vast in een cirkel van gedachten zonder vooruitgang. 

Tijdens het volgende Autisme Vrouwencafé duiken we in het thema autisme en piekeren, met ook aandacht voor dwangmatig piekeren (rumineren). In een ontspannen sfeer delen we ervaringen, wisselen we tips uit en kijken we samen naar manieren om meer grip te krijgen op onze gedachten. 

Hoe herken jij bij jezelf dat je piekert? Helpt piekeren jou soms ook ergens bij? Welke strategien heb jij gevonden die jou helpen? 

Wil je hierover met andere autivrouwen praten dan ben je van harte welkom.  

Een interessant artikel om te lezen: 

LIVE en ONLINE bijeenkomst 

 Er zijn 3 live groepen; 2 groepen 'savonds en 1 groep 'sochtends. 
 Locatie voor live bijeenkomsten Zijpendaalseweg 25 6814 CC Arnhem 

Voor de live bijeenkomst 'sochtends is het themagesprek van 10.30-11.30. inloop vanaf 10.15 uur. Host van het live café 'sochtends is Charlotte Beijer. 

Voor de live bijeenkomst 'savonds is het themagesprek van 19.30-20.30. inloop vanaf 19.15 uur. 
Hosts van het live café 'savonds zijn Martine Jetten en Rosa Broer. 

Voor de digitale bijeenkomsten is het themagesprek van 19.30-20.30. Instroom vanaf 19.15 uur. 
Na een centrale introductie gaat het online café in (digitale) kleinere subgroepen uiteen. Er is een gezamenlijke afsluiten. Mogelijk is het prettig om pen en papier bij de hand te hebben. 
Host van het online café is Maartje de Vries. 

AANMELDEN NOODZAKELIJK 
Geef dan ook direct aan aan welke groep je wilt deelnemen (live of online en in geval van live sochtends of 'savonds ) 
E-mail: administratie@krekelautismecoaching.nl 
Telefoonnummer: 026-325 21 63

Verslag Autisme Vrouwencafé woensdag 2 april: Autisme en Lichaam – Hormonen, Lichaamsbesef & Balans

Ons lichaam geeft continu signalen af, maar hoe goed luisteren we daar eigenlijk naar? Voor vrouwen met autisme kan het een uitdaging zijn om deze signalen te herkennen en begrijpen. Hormonale schommelingen, prikkelverwerking, vermoeidheid en het verschil tussen fysieke en mentale stress spelen hierin een grote rol. Hoe beïnvloeden deze factoren ons dagelijks leven? En hoe kunnen we meer in balans komen? 
Tijdens deze bijeenkomst gingen we op zoek naar herkenning en deelden we ervaringen over hoe we meer verbinding kunnen maken met ons lichaam. 

Uitdagingen in lichaamsbewustzijn 
Veel vrouwen met autisme ervaren dat het voelen en interpreteren van lichamelijke signalen ingewikkeld is. Soms kunnen ze hun eigen lichaam helemaal niet voelen, en ook niet een beweging van ‘ik wil….’. Sommige vrouwen voelen wel veel energie door zich heen gaan, en kunnen ook goed de energie/sfeer van de omgeving voelen. Maar het voelen van hun lichaam en wat zich daarin afspeelt is lastiger. Als dat wel lukt, kan het als een hele ontdekking voelen. 
Externe prikkels zoals geluid, licht en sociale interactie kunnen overweldigend zijn, terwijl interne prikkels zoals honger, dorst of temperatuurveranderingen soms nauwelijks worden opgemerkt. De enige remedie is dan soms om rationeel te bepalen wat bv. gezond is om te eten. 
Het aangeven van grenzen blijkt lastig, omdat het voelen van een grens niet altijd mogelijk of vanzelfsprekend is. Wanneer stop je? Waar ligt je limiet? Voor velen is dit een proces van vallen en opstaan. Regelmatig is achteraf pas voelbaar dat het teveel was. Op sommige vlakken is er een groot verschil tussen de vrouwen. Zo houden sommige vrouwen heel erg van aanraking of massage (door de juiste personen), bij andere is dat juist helemaal niet het geval. 

Daarnaast bleek dat veel vrouwen last hebben van chronische pijn, waardoor hun lichaam constant in een staat van verhoogde alertheid verkeert. Dit leidt tot een basisniveau van overprikkeling, waarbij extra prikkels soms te intens binnenkomen of juist helemaal niet worden gevoeld. Over de jaren heen hebben veel vrouwen geleerd om – vaak onbewust – signalen te negeren of anders te interpreteren, wat bij sommigen pas na hun autisme-diagnose op zijn plek viel. 

De omgeving is hierbij soms ook niet bepaald helpend. Gezinsleden/familie/collega’s respecteren grenzen of signalen lang niet altijd. En ook hulpverleners ontkennen ze regelmatig. Daardoor zijn sommige vrouwen hun eigen signalen ook gaan ontkennen.   

De invloed van hormonen 
Hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatiecyclus of overgang, kunnen een extra uitdaging vormen. Veel vrouwen merken in bepaalde fasen van hun cyclus een toename in vermoeidheid, prikkelbaarheid en lichamelijke klachten. Omdat het energieniveau al fluctueert door prikkelverwerking, kan de cyclus daar nog een extra laag aan toevoegen. Dit maakt het lastig te achterhalen waar bepaalde stemmings- of energieveranderingen precies vandaan komen. 

Aan het einde van de bijeenkomst hebben we ervaringen en tips uitgewisseld. Hoewel niemand dé gouden tip had, werd het belang van een persoonlijke zoektocht benadrukt. Een deel van de vrouwen heeft met veel oefenen een veel betere connectie tussen denken en voelen kunnen bereiken en is beduidend beter in staat geraakt om van binnen in het lichaam te voelen wat er leeft. Verschillende vormen van bewegen zoals fietsen, wandelen, bodybalance, jazzballet, zwemmen is vaak helpend. 
Ook kunnen supplementen zoals ijzer en magnesium klachten zoals langdurige vermoeidheid verminderen. 
Een van de deelnemers verwoordde het treffend: 

“Het is trial & error, totdat het trial & succeed wordt.” 

Het was een waardevolle bijeenkomst vol herkenning, inzichten en steun. Samen leren we steeds beter luisteren naar ons lichaam en wat het ons te vertellen heeft. 

Nog 2 links die gedeeld werden: