Veel mensen met autisme hebben een ‘speciale interesse’ – een onderwerp waarmee ze ontzettend graag bezig zijn, vaak wel twee tot vier uur per dag. Bij mannen gaat het vooral om computers, gamen, muziek, bands en autisme en bij vrouwen om autisme, natuur, tuinieren, kunst en cultuur.
Obsessies
Tot voor kort werden speciale interesses vaak gezien als een ‘tekortkoming’ – als iets negatiefs dus. Veel ouders en behandelaren waren bang dat mensen met autisme erdoor zouden worden belemmerd in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld op sociaal gebied.
In veel wetenschappelijke literatuur – en ook in het diagnostisch handboek de DSM5 – wordt nog altijd gesproken van ‘beperkte interesses’
of ‘obsessies’.
In werkelijkheid zijn speciale interesses echter meestal een zegen, zo blijkt uit het groeiend aantal onderzoeken waarin volwassenen met autisme zelf om hun ervaringen wordt gevraagd.
Onlangs verscheen bijvoorbeeld het onderzoek Special interests and subjectieve wellbeing in autistic adults in de online versie van het wetenschappelijke tijdschrift Autism Research. Volgens dit onderzoek,waaraan in totaal 687 volwassenen met autisme deelnamen, dragen speciale interesses bij aan een goed sociaal leven, goede vrijetijdsbesteding en een algeheel gevoel van welbevinden.
Heb je door je autisme een sterke speciale interesse, een sterke passie?
Dat kan een mooie invulling van je vrije tijd vormen. Door je autisme is er een risico dat je helemaal opgaat in je speciale interesse. Een interesse kan dan bijna dwangmatig worden.
Dat hoeft niet erg te zijn.
Maar als je speciale interesse een belemmering gaat vormen voor jezelf of voor mensen in je omgeving, is het verstandig er iets aan te doen.
Heb jij een speciale interesse? Of misschien wel meerdere? Is het voor jou een zegen of een last?
Wil je hierover met andere autivrouwen praten dan ben je van harte welkom.
https://neuroelfje.nl/neurodiversiteit/autisme/autisme-en-speciale-interesses/
https://www.ggznieuws.nl/speciale-interesses-brengen-mensen-met-autisme-vooral-geluk/
LIVE en ONLINE bijeenkomst
Voor de live bijeenkomsten is het themagesprek van 19.30-20.30.
Inloop vanaf 19.15 uur.
Hosts van het live café zijn Charlotte Beijer en Martine Jetten.
Voor de digitale bijeenkomsten is het themagesprek van 19.30-20.30. Instroom vanaf 19.15 uur.
Na een centrale introductie gaat het online café in (digitale) kleinere subgroepen uiteen. Er is een gezamenlijke afsluiten. Mogelijk is het prettig om pen en papier bij de hand te hebben.
Vaste host van het online café is Maartje de Vries. In november wordt het online autivrouwencafé waargenomen door Margot Verduin.
Locatie voor live bijeenkomsten
Zijpendaalseweg 25
6814CC Arnhem
AANMELDEN NOODZAKELIJK
E-mail: administratie@krekelautismecoaching.nl
Telefoonnummer: 026-325 21 63
Geen opmerkingen:
Een reactie posten