maandag 10 maart 2014

Verslag van 5 maart: ASS en ziek zijn


Na een korte voorstelronde stelde Sandra de volgende vraag: ‘Wat is er m.b.t. ziek zijn anders dan bij een NT-er?’
·       Men voelt zich niet serieus genomen
·       Men reageert anders op medicatie
·       Men voelt zich niet begrepen
·       Men voelt zich anders behandeld als de arts weet van de ASS
·       Men heeft moeite met informatie te verwerken
·       Men heeft behoefte aan ‘complete informatie’
·       Men gaat alleen naar een arts als er meerdere klachten zijn.

We spraken over onze pijnbeleving in de verschillende varianten: lichamelijke en psychische (mentale) pijn en over het hebben van een hoge of lage pijngrens. Mentale pijn wordt als veel erger ervaren dan lichamelijke pijn. Het lukt om lichamelijke pijnsignalen te blokkeren of minder heftig te laten binnenkomen. Met mentale pijn lukt dat niet.
Er werden tips uitgewisseld die men kan gebruiken bij een bezoek aan een specialist. Bijvoorbeeld: opschrijven van de specifieke kenmerken van je eigen autisme (soort visitekaartje maken), iemand mee nemen naar een afspraak bij een specialist of huisarts en controle houden door steeds aan de arts te vragen ‘wat gaat u nu doen’.

Voor de volgende maand, woensdag 2 april, is het thema: ASS en nieuwe dingen (veranderingen)

Mensen met een ASS voelen zich op hun best als de dingen voorspelbaar zijn. Veranderingen kunnen iemand behoorlijk van slag maken. Als je actief deelneemt in de maatschappij door werk, studie of sporten wordt je meer geconfronteerd met nieuwe dingen dan als je een teruggetrokken leven leidt. Hoe ga jij om met nieuwe dingen die op je pad komen? Heb jij een manier gevonden om de confrontatie ermee aan te gaan of probeer je ze te vermijden? Heeft leeftijd hier mee te maken? Was het vroeger anders dan nu? En hoe kom je weer in balans na de confrontatie met nieuwe dingen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten