maandag 10 februari 2014

Verslag van woensdag 5 februari: ASS en sociale contacten

 Deze avond waren er weer een aantal nieuwe vrouwen en we begonnen daarom met een korte voorstelronde.
Sandra, onze gespreksleidster, begon daarna met de vraag of wij wel of geen behoefte hebben aan sociale contacten. Het bleek dat alle aanwezige vrouwen die behoefte wel hebben. De behoefte ergens bij te horen of bij elkaar te zijn. Echter er spelen wel een aantal voorwaarden mee, namelijk:
 • Interesse (iets met elkaar delen)
 • Communicatie moet functioneel zijn
 • Contact hebben d.m.v. een activiteit
 • Het moet voorspelbaar zijn
 • Dat je mag zijn wie je bent
 • Dat de ander sociaal vaardiger is in het leggen of behouden van de sociale contacten

Nadat er verschillende voorwaarden op de flipover waren geschreven, liet Sandra iedereen haar belangrijkste voorwaarde kiezen. De meest gekozen voorwaarde was: dat je mag zijn wie je bent. (5 stemmen)
Daarna werd het sociale contact tijdens een verjaardag nog besproken. Het is handig als je van te voren zelf je grenzen bepaald. Als je wilt dat je jezelf mag zijn dan is het handig dat je aangeeft ‘wie of hoe je bent’.

Voor de volgende maand, woensdag 5 maart, is het thema: ASS en ziek zijn.
Ziek worden we allemaal wel eens een keer, zelfs van een verkoudheid kun je je ziek voelen. Hoewel je hier niet altijd mee naar een dokter hoeft te gaan. Wat doe jij als je ziek bent en koorts hebt, voel jij aan wanneer je moet stoppen?
Als je naar een specialist in het ziekenhuis moet gaan vanwege een ernstige ziekte of door een ongeval, ben jij dan in staat om duidelijk te communiceren? Geef jij aan dat je een ASS hebt of vermijdt je dat? Heb jij voor jezelf een bepaalde manier gevonden om duidelijk je autismebeperkingen aan te geven? Hoe ga je om met de vele informatie die je krijgt in een ziekenhuis? Hoe bereidt je je voor op een afspraak bij een specialist of je huisarts?
Hopelijk kunnen we elkaar tips aanreiken die we kunnen gebruiken als we te maken krijgen met ‘ziek zijn’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten