donderdag 4 april 2024

Verslag Autivrouwen café woensdag 3 april live & online: Autisme en ontspanning & inspanning

Veel vrouwen met autisme vinden het lastig om een balans te hebben in inspanning en ontspanning. Ontspanning is goed voor je lichaam. Je ademt rustig, je hart klopt langzamer, je bloeddruk is lager. Als je ontspannen bent heb je vooral minder (snel) last van stress. Ontspanning zorgt ook voor herstel na stress. Je voelt je gezond en fit en je hebt meer energie. Je slaapt vaak beter en kan vaak wat meer ‘hebben’ qua emoties. Mensen met een ontspannen levenshouding gaan beter om met tegenslag, ze zijn vrolijk en genieten van het leven. 
Een gezonde dosis (in)spanning is nuttig. Het zet je aan tot actie, zorgt ervoor dat je alert bent. Daarnaast is bewegen/inspanning gezond. Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je je fit voelt en lekker in je vel zit. Je wordt energieker. Activiteiten die inspanning kosten kunnen voelen als moeten en kunnen ook stress geven. Daarom kan het fijn zijn inspannende dingen af te wisselen met ontspannende dingen. Zo houd je een goede balans. 

Welke activiteiten vind jij ontspannen? Welke activiteiten kosten jouw inspanning? Heb jij het gevoel dat je een goede balans tussen deze 2 hebt? 

We hebben hierover gepraat in het autivrouwencafe. 

We hebben gesproken over herstellende activiteiten (ontspanning/rust), energiegevers en energienemers. Vergelijk ze met een batterij. Sommige activiteiten trekken alleen de batterij leeg. Je raakt uitgeput, hebt geen energie. (Energienemers).  
Je hebt ook activiteiten waarvan je batterij oplaadt (Energiegevers). Deze energiegevers kunnen soms ook stroom (inspanning) van je batterij vragen. Dit is dan op een positieve manier. Je vind de activiteit leuk, het geeft voldoening, maar het kost ook wel energie. Soms is je batterij al (bijna) helemaal leeg. Dan moet deze eerst opladen. Dan heb je hersteltijd nodig. Dit zijn ontspannende activiteiten. 

Voorbeelden van herstellende/ontspannende activiteiten die genoemd zijn: Wandelen, op een bankje zitten met uitzicht, de natuur, yoga, lezen, beweging, hardlopen, honden trainen, muziek maken, tekenen, schilderen, schrijven, creatief bezig zijn, bakken, was sorteren, opruimen, tuin, samen zijn.

Voorbeelden van Energie nemers: 
Werk, collega's op het werk, sociale activiteiten, boodschappen doen, maskeren en camoufleren, gesprekken sociaal team, reizen OV, boekhouding, vergaderen, opruimen & schoonmaken, vrienden, lezen & schrijven, onduidelijkheid, te veel veranderingen, continu van rol moeten wisselen (docent-collega, moeder-werknemer). 

Voorbeelden van Energie gevers: Vrienden, activiteiten in de avond, activiteiten buitenshuis, sociale activiteiten, familie, werk, hardlopen, vrijwilligerswerk, klaarstaan voor mensen, werk 

Een mooie ontdekking was dat er zowel veel herkenning als ook verschillen waren. Zo is voor de een het reizen met de trein een energie gever en voor de ander een energie nemer. 

We hebben ook gesproken over de balans hierin. Voor veel vrouwen is dit nog erg zoeken en verschilt het heel erg per dag. Het is een zoektocht wat precies ontspanning geeft en welke activiteit het beste past bij welk moment. Hoe vol je hoofd is, is hierbij voor veel vrouwen erg bepalend. Evenals houding: doe je iets omdat je vind dat het moet (van jezelf of van anderen), of omdat je het graag wil. Het aanvoelen bij jezelf wanneer iets veel energie kost of hoe de energiebalans (batterij) op dat moment is, is voor veel vrouwen moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten