woensdag 12 januari 2022

Verslag Autivrouwen café woensdag 5 januari: autisme en wie/wanneer vertel je het?

Hoe en wat leg ik wanneer uit aan wie? 

Durf jij aan je familie, aan je collega`s op het werk of aan je vrienden te vertellen dat jij autisme hebt? En als je het vertelt op welke manier doe je dat? Welke ervaringen heb jij hiermee en hoe voelt het bij jou als je het bekend maakt? 

Hier hebben we in het café over gepraat met elkaar. We hebben uitgebreid gesproken over waarom je het wel of niet zou vertellen. De ideeën zijn hier wisselend over. Sommige vrouwen zijn heel open en vertellen het direct. Andere vrouwen zijn voorzichtiger en vertellen het alleen aan goede vrienden en familie. Sommige vrouwen vertellen het bijna niet. 

Een reden om het niet te vertellen kan zijn uit schaamte, of het idee dat mensen het niet begrijpen en ze dan niet meer serieus genomen worden. Veel vrouwen zijn bang voor de vooroordelen. Er is vaak een soort van taboe op psychische kwetsbaarheid. Sommige vrouwen vinden het ook lastig uitleggen, omdat het zelf niet altijd begrijpen, of ze de woorden niet goed kunnen vinden. 

Een reden om het wel te vertellen is omdat je met openheid hulp kunt krijgen en kan aangeven wat je nodig hebt. Ook kun je pas echt jezelf zijn als je het vertelt. 

Een belangrijke boodschap naar elkaar was: ‘Zoals je bent, ben je goed!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten