maandag 12 februari 2018

Verslag 7 februari: ASS en relaties (dating)


Vanwege de grote opkomst hebben we deze avond met 2 groepen gewerkt; een groep vrouwen die een partner hebben en een groep van vrouwen zonder een partner.

In de groep zonder partner, die uit 9 personen bestond, begonnen we eerst met een voorstelrondje waarbij door een aantal vrouwen werd aangegeven dat zij wel één of meerdere keren een relatie hebben gehad en een aantal hiervan hebben ook samengewoond met een partner.

Na de voorstelronde werd de vraag gesteld: ‘zien jullie het wel of niet zitten om weer met iemand te gaan daten’?
De reacties die werden genoemd waren o.a.: een aantal vrouwen gaven aan wel te willen daten maar het niet te durven; een enkele wil niet meer daten vanwege een slechte ervaring en enkele vrouwen willen wel daten maar niet via een datingsite op het internet.
Enkele vrouwen gaven aan wel eens een dating-website te hebben geprobeerd terwijl er ook vrouwen waren die er geen ervaring mee hebben of geen zin hebben om er moeite voor te doen om via een datingsite te gaan zoeken naar een relatie. Veel vrouwen gaven aan niet uit te willen gaan naar een café of discotheek.
Iemand gaf aan dat zij in de jaren `80 en begin `90 regelmatig de contactadvertenties in de zaterdagkrant bekeek. Zo heeft zij een aantal keren een relatie gevonden. Deze manier van zoeken is niet meer van deze tijd, nu wordt het zoeken naar een date meestal op het internet gedaan.

We spraken over hoe een profiel op een datingsite kan worden ingevuld en over de keuze van een persoonlijke foto. Iemand gaf aan dat zij het gevoel heeft dat er alleen maar naar de foto gekeken wordt en dat er te veel onwaarheden wordt verteld om een profiel aantrekkelijk te maken.
Vervolgens ging het gesprek over enkele datingwebsites en hoe het werkt, zoals: www. paiq.nl (waar niet direct een profielfoto zichtbaar is maar pas verschijnt nadat men enige tijd met elkaar zit te chatten) en www.wandeldate.nl (waar je samen een activiteit uitvoert)
Er is ook een website (www.zeddnet.com) waar mensen met een beperking activiteiten met elkaar kunnen afspreken. Op deze website zijn veel leden met een ASS.

Ook kwam ter sprake dat er nog andere manieren zijn om een relatie te vinden door bijv. actief te zijn in het verenigingsleven, samen uit eten gaan of door te gaan sporten. De ervaring van de meeste vrouwen die actief zijn in het verenigingsleven is dat dit niet werkt omdat het merendeel daar vaak al een partner heeft. Of dat het van de meeste mensen niet de bedoeling is om via een sportclub of zangvereniging op zoek te gaan naar een relatie.

Een vrouw vroeg hoe de aanwezige autivrouwen het konden opbrengen om te gaan daten als je altijd moe bent. Er werd haar uitgelegd dat er verschillende varianten van moeheid zijn en dat het per persoon verschillend is. Moeheid ontstaat door verschillende oorzaken, bijv. door lichamelijke activiteiten of door een ziekte en dit voelt anders dan moeheid door psychische malaise of door overprikkeling.

Als laatste werd gesproken over het wèl of niet vertellen van jouw ASS bij het aangaan van een relatie.
Een aantal vrouwen gaven aan: het niet te willen vertellen, een aantal wilden dit niet meteen vertellen maar pas na enige tijd en enkele vrouwen weten het niet.
Er kwam naar voren dat je het ook beetje bij beetje kan vertellen, afhankelijk van de situatie of jouw ASS omschrijven in een uitleg waarin je aangeeft waar je moeite mee hebt.
  


Voor de volgende maand, woensdag 7 maart is het thema: ASS en angst

Autisme gaat vaak samen met angst of een angststoornis. Vooral sociale angst komt veel voor bij volwassenen met autisme. Op zich is angst een normale emotie, het is nuttig want je moet kunnen reageren op gevaar. Maar als je vaak angstig bent of irreële angsten hebt en het gaat je leven negatief beïnvloeden, dan wordt angst een probleem.
Angst kan allerlei vormen aannemen, het kan je overweldigen als je een activiteit wil gaan doen of je je routine moet veranderen. Bang zijn in het donker is een ander soort angst dan bang zijn voor de reacties van mensen.
Heb jij vaak last van angsten? Van welke angsten? Wat zijn de oorzaken hiervan en wat zijn de gevolgen?
Hoe ga jijzelf met angsten om en hoe gaan anderen met jouw angsten om?
Als je hierover wilt praten met andere autivrouwen dan ben je van harte welkom in het Autivrouwencafé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten