zaterdag 7 mei 2016

Verslag van 4 mei: ASS en lichaamsbeleving

Vanavond waren er zes vrouwen aanwezig. Omdat het 4 mei was begonnen we met 2 minuten stilte. Vervolgens een kort voorstelrondje en de introductie van het thema autisme en lichaamsbeleving met de vraag: “ Kijk je wel eens in de spiegel” Eigenlijk keek iedereen wel in de spiegel, soms om in de spiegel een bevestiging te zien van hoe lelijk je jezelf vindt of hoe dik. Iemand keek pas de laatste twee jaar echt in de spiegel. Daarvoor lukte het niet door afkeer van zichzelf. Ze heeft dat kunnen veranderen door de lat anders te leggen door anders naar zichzelf te gaan kijken. Jezelf te accepteren zoals je bent en niet te kijken naar wat er in modeblaadjes wordt aangegeven.

 Iemand vertelde dat zij vooral in de spiegel keek als zij zich goed voelde. Ze was dan tevreden over zichzelf en het gaf haar een extra goed gevoel. Als je je sterk in je lijf voelt, werkt dat psychisch door. 

Een vrouw vertelde dat ze veel van zichzelf moet, het prettig vindt om diep te gaan, bijvoorbeeld met sporten, en zo haar grenzen te verleggen. Hierna zorgde ze goed voor zichzelf: lekker in bad en lekker eten of uit eten gaan. Er werd opgemerkt dat het goed zou zijn als je lief voor jezelf bent zonder dat je het hebt moeten veroveren. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Signalen van honger of dorst worden niet altijd opgepakt of soms ook weggedrukt omdat je ergens anders op gefocust bent. Of niet eten omdat je vindt dat je dat niet verdiend.

Soms ook wachten tot het hongergevoel heel sterk is om jezelf te pijnigen. Sommigen kunnen door het hongergevoel beter werken. Signalen van overprikkeling werden vaak niet bemerkt. Pas als de stress heel hoog was werd het opgemerkt .

Wat als tip werd gegeven is om heel gestructureerd een vast ritme aan te houden. Daar kun je je heel prettig onder voelen. Dan lukt het beter om signalen van je lichaam op te pakken.

Voor de volgende maand, woensdag 1 juni is het thema: ASS en vakantie


De zomervakantie is een lange periode waarin veel activiteiten stil liggen en scholen 6 weken dicht zijn. Kun jij ermee omgaan dat de dagelijkse structuur anders is? Of je wel of geen kinderen hebt, de invulling van de dag kan lastig zijn  of heb jij er geen moeite mee? Lukt het jou om met vakantie te gaan en zoek je bewust naar stille vakantieplekken of moet je vanwege je kinderen kiezen voor een drukke camping? Kies je voor een groepsreis, ga je alleen of met je partner weg? Door erover te praten kunnen we elkaar misschien tips aanreiken hoe om te gaan met de vakantiemaanden juli en augustus.


Omdat de schoolvakanties dit jaar pas eind juli beginnen is er 6 juli nog autivrouwencafé!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten