dinsdag 12 januari 2016

Verslag van 6 januari: ASS en emotieregulatie

We begonnen met een voorstelronde en daarna vroeg Sandra welke emoties we goed konden voelen. Iedereen bleek wel een of andere emotie goed te kunnen voelen. Emoties die deze avond ter sprake kwamen, waren o.a.: verdriet, woede, boosheid, paniek, wanhoop, blijheid en verliefdheid.
We spraken erover dat wij emoties vaak extremer voelen en een aantal vrouwen gaven aan dat het lastig is om hun emoties te onderdrukken. Zij laten het huilen maar gewoon gebeuren, het maakt ze niet uit dat mensen in hun naaste omgeving het dan zien.
Een aantal vrouwen schamen zich wel voor het huilen en zullen niet gauw huilen in een omgeving waar mensen zijn. Er zijn ook vrouwen die erg lang in een huilbui blijven hangen. Zo erg dat het hun enorm veel energie kost. Huilen lucht bij sommige vrouwen wel op.
Huilen gebeurt vaak bij overprikkeling, boosheid, bij overmacht en ook huilen van angst.

Bij boosheid is niet iedereen in staat om op een gepaste manier haar boosheid te uiten. De een uit zich met harde stem, al dan niet in tranen en een ander blijft rustig en kan in haar taalgebruik gemeen overkomen.
Een manier om hier mee om te gaan, kan zijn: begin met te benoemen dat je boos of ontzettend boos bent.

Door veel autivrouwen werd aangegeven dat men niet echt iets voelt bij ernstige situaties zoals een sterfgeval of bij een erge ziekte. Men zal wel haar medeleven tonen en aangeven dat men het erg vindt. Verstandelijk is dat dan ook zo maar er wordt niets bij gevoelt.
We spraken nog over verliefdheid en de gevoelens die daarbij horen. Alle vrouwen gaven aan dat ze dit wel konden voelen. We beschreven het gevoel van ‘vlinders in de buik’. Dit is een prettig gevoel van spanning in de buik, heel anders dan het spanningsgevoel door angst.
Spanning voelen we bijvoorbeeld via gebalde vuisten, opgetrokken schouders, klemmen van de kaken, buikpijn.

Op het eind van dit gesprek gaf iemand aan dat zij heeft geleerd om met een spanningsthermometer te werken. Zij kan dan aangeven hoe hoog de spanning of boosheid is.
De werking van een spanningsthermometer is besproken en je kan bijvoorbeeld de mate van spanning aangeven met kleuren of werken met 3 niveaus. (laag, gemiddeld of hoog)

Voor de volgende maand, woensdag 3 februari is het thema: ASS en aseksualiteit

Aseksualiteit is een vorm van geaardheid waarbij je geen seksuele aantrekking voelt. Het is dus anders dan vrijwillige seksuele onthouding, zoals celibaat of afzien van seks als gevolg van een ziekte.
Aseksualiteit komt in vele vormen voor. Sommige mensen zijn wel in staat om verliefd te worden of om liefde te voelen voor iemand anders. Kan het zijn dat je doordat je moeite hebt met aanraking je gevoelens van seksuele aantrekking blokkeert? In dat geval zou je van aseksueel naar seksueel kunnen groeien door meer menselijke contacten te hebben.
Hoe is dit bij jou? Wil je met andere autivrouwen hierover praten, dan ben je van harte welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten