woensdag 8 april 2015

Verslag van 1 april: ASS en vriendinnen

Het gesprek begon met de rondvraag of wij vriendinnen hebben en al snel maakten we een onderscheid in hartsvriendinnen, vriendinnen, jeugdvriendinnen en ex vriendinnen.
We bespraken: ‘wanneer noem je iemand een vriendin’? Als reacties kwamen o.a.: als je er voor elkaar kan zijn (binnen je eigen mogelijkheden en grenzen), als je jezelf mag zijn bij de ander, als je elkaar op dingen kan aanspreken en als je op een lijn zit in gesprekken.
Bij een hartsvriendin is er een sterk gevoel van ‘hart tot hart’ en diepgang in de gesprekken, met een jeugdvriendin doe je samen leuke dingen en zijn de gesprekken oppervlakkiger.
Tijdens het gesprek werd het onderscheid gemaakt tussen een ‘maatje’ en een ‘vriendin’. Bij een ‘maatje’ is het contact meer gericht op activiteiten met elkaar doen en de gesprekken zijn oppervlakkiger. Bij een vriendin is de vriendschap gebaseerd op het gevoel. Als je elkaar lange tijd niet meer gezien hebt, kan de vriendschap weer verder gaan waar het gebleven was. Er is een klik en je voelt elkaar aan.

Op de vraag of wij vroeger vriendinnen hadden, kwam als reactie: er werd veel meer buiten gespeeld en daar waren altijd wel kinderen waar je mee kon spelen. Al gold dit niet voor iedereen. Niet iedereen had nu nog contact met vriendinnen van vroeger.
Een aantal vrouwen gaven aan wel behoefte te hebben aan vriendinnen maar meer in de zin van ‘samen leuke dingen mee doen zonder diepgaande gesprekken’. Terwijl een paar vrouwen het tegenovergestelde aangaven; zij hebben behoefte aan vriendinnen bij wie ze echt een goed gevoel hebben om mee te kunnen praten in de zin van ‘hart tot hart’.
Het behouden van vriendinnencontact is niet bij iedereen makkelijk en nieuwe contacten maken wordt door een aantal vrouwen als een moeilijke opgave benoemd.
Sandra eindigde dit themagesprek met een stukje dat ze voorlas uit een boek over meisjes en vrouwen met Asperger : ‘als je jezelf accepteert dan sta je anders in de wereld’.

Voor de volgende maand, woensdag 6 mei is het thema: ASS en voeding


Lukt het jou om dagelijks te koken? Heb jij een voorkeur om steeds hetzelfde te eten? Koop je vaak kant & klare maaltijden of fastfood? Maak je gebruik van aanvullende vitaminepreparaten? Heb jij moeite met bepaalde structuur of geuren van bepaalde voedingsmiddelen? Val jij in stresssituaties terug op bepaalde voeding? Merk je dat jouw darmstelsel overgevoelig reageert op bepaalde voedingsstoffen? Is er een relatie met overprikkeling? Allemaal vragen die aan de orde kunnen komen in het Autivrouwencafé. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten