maandag 9 februari 2015

Verslag van 4 februari: ASS en slapen

We begonnen met een voorstelrondje en daarna stelde Sandra de vraag hoe ons slaappatroon is.
De reacties hierop waren: niet goed kunnen inslapen door de drukte van het dagelijkse leven, slecht slapen door spanning voor de volgende dag, de overgang, als een blok in slaap vallen of in ieder geval met een half uur in slaap vallen, meerdere keren wakker worden, niet meteen in slaap vallen na toiletbezoek, licht en onrustig slapen en vroeg wakker worden.
Van invloed op het inslapen zijn o.a.: koffie, `s avonds op visite gaan of visite krijgen, drukke TV programma`s, zorgen maken, alcohol, geluiden van buiten, spanning op het werk, tegenop zien van de activiteiten voor de volgende dag, hormoonhuishouding (overgang), overdag te veel gedaan en dan jeuk krijgen op het lichaam, volle maan, jeuk door voedselovergevoeligheden, oorsuizen en `s avonds te lang de computer aanhebben.

Tips die we bespraken om met de slapeloosheid om te gaan waren o.a.:
Niet ergeren, accepteer dat je wakker bent, tegen jezelf zeggen: ‘slaap je niet dan rust je in ieder geval’, stoppen met piekeren of met malende gedachten, een programma op je computer zetten dat de lichtintensiteit van de blauwe kleurtonen van het beeldscherm vermindert (l.flux), Mindfulness-oefeningen zoals de bodyscan of aandacht naar je ademhaling, inname van Melatonine, Valdispert of Oxazepam, mediteren, luisteren naar rustgevende muziek, een fantasieboek lezen, oordopjes in en een vast ritme aanhouden van naar bed gaan en op een vaste tijd opstaan.

Tot slot merkte Sandra op dat er ook NT-ers (mensen zonder autisme) om dezelfde redenen moeite met slapen hebben. Hierop reageerden de autivrouwen met de volgende woorden: dat mensen met een ASS meer moeite hebben met het ‘loslaten van de dagelijkse beslommeringen’. Bij mensen met een ASS blijven de gebeurtenissen langer in het hoofd zitten en men tilt zwaarder aan gebeurtenissen. Volgens Sandra zitten de NT-ers ook vaak te veel in hun hoofd.
Het verschil is dat de mensen met een ASS moeilijker loskomen door de vele overprikkelingen.

De volgende keer, woensdag 4 maart is het thema: ASS en de diagnose op latere leeftijd.

Steeds meer mensen krijgen een diagnose als ze de 30 of de 40 al zijn gepasseerd. Wat doet de diagnose ASS dan met jou? Is het prettig om te weten waarom je vaak zo veel moeite hebt met o.a. sociale contacten, communicatie en het begrijpen waarom bij jou veel dingen anders zijn? Kan je de diagnose accepteren en hoe ga je verder?
Ben je op zoek naar andere vrouwen met autisme om ervaringen uit te wisselen?

Dan ben je van harte welkom in het Autivrouwencafé in Arnhem. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten