zondag 9 november 2014

Verslag van 5 november: Dwangmatigheden, deel 2

Sandra begon met de conclusie van vorige maand.
Dwang is: je hebt er geen controle over, je mag er niet van afwijken en je krijgt er stress van als je de handeling niet kunt uitvoeren; het staat buiten jezelf.
Ritueel is: het is je eigen keuze, het wordt ervaren als handig en fijn, het geeft je rust. Echter als het doorslaat kan het ook een dwang worden.

De vrouwen vertelden over een vorm van dwang die bij hun speelden:
·       Controleren van de tas voor het weggaan en dit meerdere keren doen
·       Maken van lijstjes van heel veel dingen o.a. van boeken die je nog wilt lezen, gewicht van de ingekochte groentes die je in de koelkast hebt liggen, dingen die je nog wilt doen. enz.
·       Alles moet geordend zijn, bijv. diepvriesproducten in dezelfde bakjes op een rijtje in de diepvries
·       Dwanggedachten bij mensen die je graag mag, ze iets aan willen doen
·       Controle van kassabonnen en meerdere keren checken of het klopt (ook thuis narekenen met de rekenmachine)

Wat zit er achter dwang?
Er zijn ‘dwangen’ van handelingen en ‘dwangen’ van gedachten.
Vaak begonnen als de behoefte om te ordenen of uit een gevoel van rechtvaardigheid maar daarin doorgeslagen. Ordening geeft controle en dat is een fijn gevoel. Bij dwang overheerst het moeten van jezelf en dat is niet meer fijn.
Als iedereen zich aan de regels houdt is de wereld voorspelbaar. Dat is een fijn gevoel. Neiging om mensen erop te wijzen zich aan de regels te houden kan leiden tot dwang.

Als laatste hebben we elkaar tips gegeven hoe dwang te doen verminderen.
Bij vervelende dwanggedachten kan geprobeerd worden om die (dwang)gedachte juist toe te laten i.p.v. het weg te drukken. Dit kan ook met Mindfullnes gedaan worden.
Je bewust worden van je eigen dwanghandeling en dan proberen om stap voor stap de hoeveelheden van de handeling te verminderen.


Het thema voor woensdag 3 december is: ASS en jarig zijn.

Jarig zijn geeft vaak spanning; hoe is dit bij jou? Vier jij je verjaardag graag en komt je familie bij je thuis of kies je ervoor om met je verjaardag alleen te zijn. Kun je het verdragen dat iedereen je zoent en omhelst?
Hoe ervaar jij de spanning van de cadeautjes die je mag uitpakken en dan een gepaste reactie te geven. Wat doe je als je het niet leuk vindt. Hoe ervaar jij dit?

Je bent van harte welkom om hier met andere autivrouwen over te praten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten