maandag 19 mei 2014

Verslag van 7 mei: ASS en relaties (partners)


Deze avond waren er 3 nieuwe vrouwen en daarom begonnen we met een voorstelronde. Iedereen kon dan meteen aangeven of zij wel of geen partner heeft. Van de 9 vrouwen hadden er 5 een relatie (4 x LAT) en 4 niet.
Op deze avond verliep het themagesprek in een nieuwe stijl: op volgorde krijgt iedereen de gelegenheid iets te zeggen maar mag ook zijn beurt voorbij laten gaan. Hierdoor is het rustiger te volgen voor degene die de informatie niet zo snel kunnen verwerken.
Op de vraag ‘wat is een relatie’ kwamen de volgende antwoorden:
1: een maatje, iemand met wie je dingen samen doet en ook onafhankelijk van elkaar, beiden nummer 1, elkaar steunen door dik en dun, intimiteit delen.
2: je woont in 1 huis, elke avond bij elkaar in een bed slapen, minimaal 2 x per week seks, trouwen en kinderen krijgen, 1 achternaam hebben.
3: andere is goed zoals hij / zij is.
4: andere nemen zoals hij / zij is, man / vrouw maakt niet uit, trouw, elkaar vrij kunnen laten.
5: delen van dingen zoals je binnenwereld, samen wonen, wel verliefd zijn als je een relatie begint.
6: steunen door dun en dik, intimiteit met elkaar kunnen delen.
7: onafhankelijkheid, vind het fijn om alleen te kunnen zijn maar ook regelmatig de partner te zien.
8: steunen door dik en dun, delen van dingen; dat je jezelf kunt zijn.
9: elkaar laten weten dat je elkaar lief vindt, iemand goed vinden zoals die is, samen oud worden met elkaar.

Vervolgens hebben we gesproken over zaken die als moeilijk/lastig ervaren werden: activiteiten van een partner, moeite met liefde geven, moeite hebben met de onhebbelijkheden van de ander en hier slecht mee om kunnen gaan. Seksualiteit: moeite ermee hebben, niet weten of je wel of niet lesbisch bent of is het alleen weerzin tegen het mannelijk geslacht of aseksualiteit? Relatie aangaan zonder verliefd te zijn geweest. Doen zoals  de maatschappij het min of meer opdringt. LAT relatie i.p.v. het stereotype plaatje.

Voor de volgende keer, woensdag 4 juni is het thema: ASS en structuur.

Structuur is erg belangrijk voor mensen met een ASS. Het hebben van een dagstructuur biedt houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht.
In welke mate iemand volgens een vaste structuur leeft verschilt per persoon. Hoe is dit bij jou in het dagelijkse leven, leef je volgens een vaste structuur of heb jij begeleiding  nodig om structuur aan te brengen? Hoe doe je dit op je werk of in je vrije tijd?  Kan je daar nog van af wijken?
Als er te weinig structuur in je dagelijkse leven is, kan dit klachten geven. Bijvoorbeeld vermoeidheid, slecht slapen, het gevoel van het overzicht kwijt zijn, allerlei zaken voor je uitschuiven of uitstellen.

Je bent van harte welkom om hierover te praten, samen met andere autivrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten